Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderByerAgerbækFåborgHjortkærStarup-TofterupVrenderupÅrreOmKontaktDagsordenHøringBudgetVedtægter
Helle Øst
Foto: Claus Jeppesen

Udvikling af landsby- og iværksætterklynger er fremtiden i Helle Øst

Udviklingrådets beretning ved Årsmødet for Udviklingsrådet Helle Øst 19/4-17

Printervenlig version

Rådets beretning Årsmøde 2017

 

Indledning

 

Det har været et travlt år for Udviklingsrådet Helle Øst. Der har været mange emner på dagsordenen. Vi har selv afholdt mange møder og arrangementer året igennem. Ligeledes har vi deltaget i mange møder og arrangementer, som vi har været inviteret til.

Derfor holder vi ikke et stort opsat Årsmøde i år, fordi vi året igennem har levet op til vores formål om at være det koordinerende forum, der kan bidrage til at fremme udviklingen for liv og vækst i Helle Øst -området. Vi mener også, at det er vigtigere for udviklingen, at vi skaber løbende resultater frem for et stort enkeltstående Årsmøde.

”Liv og vækst” er vores slogan. Det er vores overordnede dagsorden at fremme liv og vækst. Derfor har vi i aften inviteret Fridericke Bruhn fra Power Tower ved ProVarde, for at fortælle om vores muligheder for at lave en eller flere iværksætterklynger i vores lokalområde.

Skolestrukturen

Den altoverskyggende mødeaktivitet i det forgangne år har været debatten omkring dagtilbuddene og skolestrukturen.

Vores skoler er presset på det faldende børnetal. Derved er nogle af vores skolers eksistens truet.
Et flertal i Varde Byråd har derfor igangsat nogle hørringrunder. Det skal ende ud i en ny skolestruktur, der er tilpasset den fremtidige virkelighed.

Ændringer i strukturen og deraf eventuelle lukninger af skoler og dagtilbud er en betændt sag.
Det er fordi, at ændringer og eventuelle lukninger har mange følgekonsekvenser for det omkringliggende lokalsamfund. Specielt når vi taler skoler. Man kan faktisk bruge skolen som et termometer og aflæse en mindre bys ve og vel. Det der går godt i skolen, det går også godt i byen.

Vi kan se, at en skole er en kernefunktion, der har stor betydning for hele byen og lokalsamfundets trivsel, liv og vækst. Med den lokale skole har borgerne et fælles samlingspunkt. Det er med til at styrke sammenhængskraften for lokalsamfundet. Skolen er en del af byens selvforståelse. Identitet og hjemstavnsfølelse er påvirket af den lokale skoles tilstedeværelse og succes. Børns liv og gang på den lokale skole, sammen med deres kammerater fra nærområdet, er med til at præge dem som mennesker for livet.

Den lokale skole er også en praktisk servicefunktion for dets brugere. Kort afstand og let fremkommelighed til skolen er vigtigt for at familier kan få deres hverdag til at hænge sammen.
Men samtidig skal skolens kvalitet og økonomi også hænge sammen. Det bliver udfordret, når ”kundegrundlaget”, som er eleverne, falder.

Det er her Udviklingsrådet i samarbejde med Jer foreninger og borgere har sin opgave og pligt til at udvikle rammerne for at få de nødvendige ”kunder til butikken”, som er befolkningsgrundlag i vores byer. Rammerne, der skal udvikles, er et stærkt erhvervsliv, rigt kulturliv, kvalitets institutioner og attraktive bosætningssteder. Helle Østområdet skal udvikles, synliggøres og betragtes som et attraktivt levested.

Fordi at dagtilbuds- og skoleområdet hænger så meget sammen med byen og lokalsamfundets udvikling har Udviklingsrådet har taget initiativ til at holde flere møder med interessenter for skolestrukturen. Vi har holdt 2 større møder her i Helle Hallen under overskriften: ”Inspirationsmøde om udvikling af skole- og dagtilbudsstrukturen”. Her har fokus netop været, hvordan vi udvikler rammerne for at have det nødvendige børnetal til at drive vores lokale skoler for fremtiden.

Her senere i maj måned skal Byrådet vedtage den endelig beslutning om den fremtidige skolestruktur. Det er Udviklingsrådets anbefaling, at de mindre skoler i vores landsbyer får lov til at bestå, så længe at landsbyens borgere gør en synlig aktiv indsats for skabe fremtidigt liv og vækst i landsbyen, der kan styrke børnetallet og at der er skrevet en plan herfor.

Landsbyklynger

Det handler om rettidige omhu. Lukning af skoler og dagtilbud er kun en symptombehandling, - det hjælper ingenting på årsagen som er det faldende børnetal. Det er netop årsagen, der er interessent at finde en løsning på for Udviklingsrådet sammen med Jer foreninger og borgere i Helle Øst. Hvordan får vi en udvikling, i en retning af positiv liv og vækst?

Det er vores største opgave og udfordring at finde svaret på det spørgsmål:

Hvordan får vi mere positiv udvikling af liv og vækst i vores lokalsamfund, der sætter gang i bosætning og erhvervsliv?

Det er ikke noget nemt spørgsmål og der er heller ikke noget entydigt svar.

Der er umiddelbart 3 muligheder.

  1. Man lader skæbnen råde og gør ingen ting.
  2. Man gør som i punkt 1 og så være heldig, at der kommer en eller flere personer til byen og skaber en stor virksomhed. Det kan være en erhvervsvirksomhed, kulturvirksomhed eller institution.
  3. Man kan tage sagen i egen hånd og arbejde målrettet med at skabe den ønskede udvikling.

Vi ser, at mange byer har valgt punkt 3 og taget sagen i egen hånd.

Mange af vores byer er i en begyndende proces med byudviklingsplaner. Nogle har været i gang i flere år, for eksempel Årre med deres ”Blomstrende Landsby”. Men for de fleste af vores landsbyer er byudvikling noget nyt at forholde sig til. Både borgerne og selv kommunens folk, som har faciliteret udviklingsplanerne, skal først til at lære det. Derfor er der stadig et kæmpe udviklingspotentiale i vores lokalsamfund i de kommende år.

En videre udvikling af byudviklingsplanerne er Landsbyklynger, hvor flere byer får lavet en fælles udviklingsplan. Det handler om, at ikke alle byer kan favne alle funktioner og opgaver, men at hver by har sin styrke og kerneområde som man komplimenterer hinanden med.

Der er for tiden både kommunalt og nationalt stor fokus på at danne landsbyklynger. Det er faktisk Udviklingsrådet opgave at sørge for at iværksætte en fælles udviklingsplan for en landsbyklynge i vores område. Derfor har vi taget de første skridt hertil.

Fælles Organisation

Første skridt i den retning hedder ”Fælles Organisation”.  Det kan vi i Udviklingsrådet. Vi kan være platformen for alle byer og foreninger, som hjælper med den fælles organisation. Vi ser, at vi fortsat skal arbejde med at forbedre samarbejdet imellem vores byer. Det handler om at de enkelte foreninger kan se ud over byskiltet og bruge hinandens styrker og dernæst laver en fælles plan for det. I stedet for at konkurrer i mod hinanden.

For at hjælpe udviklingen i den retning har vi i de senere år inviteret borgerforeninger, erhvervsforeninger, byrådsmedlemmer og vores nabo-udviklingsråd til forskellige fælles arrangementer.
Vi har i år været på en fælles bustur, i vores byer. Med på turen havde vi direktør for plan, kultur og teknik Thomas Jaap og teknisk chef Bjarne Fly, som fik set på vores potentialer og udfordringer. Det er en måde at vi får et godt netværk til fælles organisering.

Styrket kommunikation

For at man kan have en god fælles organisation, så er næste skridt i at danne Landsbyklynger en ”Styrket Kommunikationsindsats”.

Vi ser at Årre, Fåborg og Starup-Tofterup har fået hjemmesider fra Ruban, hvor det er muligt at udveksle nyheder og begivenheder på hinandens hjemmesider og medieplatforme. Det er med til at styrke den fælles kommunikation og giver mulighed for at informerer hinandens borgere på kryds og tværs.

Også i Udviklingsrådet har vi taget Ruban-hjemmesiden i brug. Det betyder, at vi fra udviklingsrådet kan synliggøre os direkte på vores byers hjemmesider uden at skulle tage kontakt til den lokale webmaster.

I Rubansystemet er der nu 20 hjemmesider i drift. Vi kan derfor også skriv artikler på hjemmesider for byer som Næsbjerg og Nordenskov og helt til Billum, Lydum og Ølgod og mange flere.

Det er håbet, at Agerbæk også på sigt vil være med i Ruban-samarbejdet.

Mælkefestivalen

I 2015 havde vi arrangeret et større Årsmøde, hvor der fremkom mange gode idéer til fælles tiltag i Helle Øst.  En af dem var Mælkefestivallen. Udviklingsrådet har deltaget aktivt i, at den spæde idé blev til virkelighed.

I september måned i 2016 kunne vi med stolthed se den første Mælkefestival løbe af stablen. Det blev så stor en succes, at den næste Mælkefestival er planlagt og bliver igen arrangeret midt i september måned i år.

Samarbejdet med Kommunen

I Udviklingsrådet har vi et tæt samarbejde med Varde Kommune. Vi bliver i højere grad inviteret til, at deltage i møder og arrangementer. Det er godt for alle, at vi lærer kommunens folk at kende og de verserende sager.

Bl.a. har vi været inviteret til at give vores mening til kende om den nye kommuneplan. Der har været 3 møder med følgende temaer:

BÆREDYGTIG ENERGIPLANLÆGNING

ERHVERV, TURISME OG BYUDVIKLING

GRØNT DANMARKSKORT, NATURPOLITIK OG FRILUFTSSTRATEGI,

Det er kun en lille del af det, vi har været involveret i. Til tider er det en balancegang mellem, hvor meget vi som frivillige kan overkomme af sager og information og den mængde som vi bliver præsenteret for. Vi glæder os dog over den velvilje for at tage os med på råd fra kommunens side.

Vi I Naturen

Varde kommunes vision er ”Vi I Naturen”. En af de områder der angår os er Holmeå projektet. Der arbejdes på en naturgenopretning af Holmå, som skal lægges tilbage i de oprindelige å-slynger.

Vi vil gerne at vores område i fremtiden kan få mere turisme. Med Varde Kommunes fokus på området og vores skønne natur er det op til os selv at iværksætte initiativer til at udvikle dette område.

Vindmøllepenge

I Ulvemosen i Helle Vest er der rejst 10 vindmøller, som resultere i, at vores område får tildelt tilskudskroner. Der er tale om adskillige millioner kroner, som kan bruges til almennyttige formål. Pengene kan i princippet anvendes i hele Varde kommune, men man vil prioriter projekter, som ligger inden for en radius af 4,5 km fra møllerne. Det betyder, at Vrenderup og Årre kan få gavn af midlerne.

Vi i Udviklingsrådet Helle Øst skal sammen med udviklingsråd Helle Vest og Varde by være med til at udvælge, hvem der skal have del i midlerne, som kan komme til udbetaling i 2018.

Iværksætterklynge

Ved Helle Hallen har man i snart 7 år arbejdet for at skabe et Erhvervs- og Aktivitetshotel.

Helle Hallen er vores områdes kulturelle fyrtårn. Den har brug for bedre overnatningsfaciliteter for at udvikle sine aktiviteter.

Særligt spændende er tanken om at oprette erhvervskontorer, som kan danne rammen for en iværksætter klynge.

Netop erhverv er interessent at fokuserer på, fordi netop erhvervslivet kan gøre en stor forskel for et lokalsamfunds succes. Vi lever i tidsalder, hvor vi er i gang med en ny industri revolution 4,0 kaldet Internet of Things. Det giver helt nye muligheder for iværksætteri og entreprenørskab, som sagtens kan fungere i et mindre lokalsamfund. Det kræver dog nogle inspirerende rammer, hvor det kan udvikles. Derfor har vi i aften inviteret Fredericke Bruhn for Power Tower ved ProVarde til at fortælle os om, hvordan man skaber rammerne for fremtidens iværksætteri.

 

Hermed håber jeg, at Årsmødet kan blive et inspirerende afsæt til det fremtidige arbejde i Udviklingsrådet Helle Øst.

 19. april 2017

Claus Jeppesen
Formand Udviklingsrådet Helle Øst

Claus V. Jeppesen
Claus V. Jeppesen

Formand
claus@vestland.dk
20 29 59 55
Medlem af:
Udviklingsrådet Helle Øst

tirsdag 2 maj 2017 - claus
Vist: 1170 gange